Experiment fabulos în Suedia despre utopia socialismului! Mai simplu de atât, nici că se putea!

Suedia…

Am citit undeva povestea aceasta, o scriu și eu pentru alții. S-a întâmplat în Suedia. Un profesor de economie de la un colegiu a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, dar a picat, la un moment dat, o grupă întreagă.

Acea clasă a insistat că socialismul este funcțional și că nimeni nu ar trebui să fie sărac și nimeni bogat, ci toată lumea EGALĂ! Profesorul le-a spus, „OK, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor și fiecare va primi aceeași notă, astfel încât niciunul nu va pica și niciunul nu va primi, evident, nota maximă.”

După primul test, notele au fost adunate și împărțite la numărul de studenți…și toți au primit nota 8.Studenții care au studiat intens au fost supărați, dar cei care au învățat mai puțin au fost bucuroși peste măsură. Cum cel de-al doilea test se apropia, studenții care studiaseră puțin au învățat și mai puțin, iar cei care studiaseră mai intens și-au spus că și ei vor o „pomană”, așa încât și ei au studiat mai puțin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit. Când a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4.

Terapii naturiste

Notele nu au fost crescătoare deoarece au apărut certurile, acuzațiile, ura și nimeni nu a vrut să învețe pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriză a studenților, toți au picat. Profesorul le-a spus că socialismul va eșua, în final, deoarece atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, în mod firesc, mare. Dar când statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va încerca sau va dori să aibă succes.

Nu putea exista o explicație mai simplă. Iată un scurt paragraf care sintetizează totul:

ANDREI PLEȘUCĂRȚI CU AUTOGRAF!

„Nu se poate legifera ca săracul să fie liber, iar bogatul în afara libertății. Ceea ce primește o persoană, fără a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la rândul ei, nu primește întreaga recompensă pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fără să fi luat mai înainte de la altcineva. Când jumătate din populație vede că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea și când jumătatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru că alții sunt beneficiarii muncii lor, atunci, dragii mei, acesta este sfârșitul oricărei națiuni. Nu poți multiplica bogăția împărțind același lucru la mai mulți.

113 gânduri despre „Experiment fabulos în Suedia despre utopia socialismului! Mai simplu de atât, nici că se putea!

Adăugă-le pe ale tale

 1. Ce este socialismul științific fără mișcarea muncitoreasca ? O busolă care,dacă nu o folosești poate să ruginească și trebuie aruncată peste bord.
  Ce este mișcarea muncitoreasca fără socialism?
  O corabie fără busolă care va ajunge oricum la celălalt țărm,dar dacă ar fi avut busolă,ar fi ajuns la țărm mai repede cu mai puține primejdii.

 2. Am o nepoată în Suedia. Era absolventă a Universității din București. Nu i-au recunoscut nici bacalaureatul. A muncit din greu, a dat acolo un alt bacalaureat, a urmat o nouă facultate, a absolvit-o, preda în învățământul suedez, efectua tot felul de munci suplimentare, de natură administrativă, și ca semn al recunoașterii muncii sale a fost numită director adjunct, la acea școală. A mers la directorul general si i-a cerut să-i mărească salariul de profesor corespunzător noilor atribuții. Directorul a tratat cu indiferență cererea nepoatei, ba mai mult, a început să-i facă șicane. În aceste condiții a renunțat la calitatea de director adjunct, și-a luat niște concedii medicale, între timp a născut o fetiță, bineînțeles e o suedeză, are circa două luni și jumătate, iar mama ei din România, cumnata mea, pensionară, și ea fostă profesoară, a plecat în Suedia pentru a o ajuta la creșterea fetiței. Cât privește pe nepoata mea, nu va mai manifesta exces de zel în muncă fiindcă efortul ei nu a fost recompensat.

  1. Cred ca cineva minte. Diploma se echivaleaza in Suedia. Iar scoala din ro e mai apreciata decat scoala din Suedia. Liceul si facultatea din ro sunt de regula cu punctaj mai mare decat cele suedeze. Stiu precis gradul de dificultate impus in tara de origine( romania in cazul nostru) . Asa ca cineva a mintit… sau a fost la facultatea ecologica nestiuta de nimeni…

 3. Iată că Socialismul continuă la noi. Statul chiar ia de la tine și dă la altul. Azi OlgutaVasilescu declară că :trecerea de la angajat la angajator era necesară,

 4. as fi curios sa vad date mai exacte privind profesorul, altfel articolul mi se pare o facaura sau o legenda urbana….ca sa nu mai zic ca prin chibutzurile evreiesti nu s-a auzit de experimentul asta….

  1. chibutzurile sunt gospodarii mici, cu populatie si valori omogene si de multe ori membri sunt legati si prin legaturi familiale – este mediul ideal pt socialism. toti suntem socialisti cand vine vorba de familiile noastre: n-am o problema ca nevasta sa ia din banii mei sau sa le dau bani copiilor. cand populatia si valorile inceteaza sa devina omogene socialismul nu mai are nicio sansa, isi arata latura imorala si profund corupta.

 5. Am scapat de dracu-comunismul ,si am dat de ta-su-un capitalism desantat in care banul a ajuns singurul d-zeu !Singura solutie viabila pt a nu decima planeta precum lacustele ,pt a-i imbogatii pe altii printr-un consumerism diabolic este adaoptarea stilului starilor scandinave ,un mix al celor doua si trecerea la cosumerismul ….SPIRITUALITATII PE PAINE !caci doar astfel nu disparem !

  1. Nu confundati colonialismul din Romania cu capitalismul! Romania nu este o tara capitalista atat timp cat nu se dezvolta capitalismul autohton! Capitalisti sunt cei care ne-au coloniazat! In tarile scandinave socialismul a spalat pe creier populatia tat de rau ca in curand vor dispare, Suedia este aproape terminata!

 6. S-a plătit șmecheria. Si unii erau mai smecheri decât alții. In final rezultatul este același indiferent de combinații.

 7. Corect! Dar oare acum cand muncesc sa tin niste asistati sociali care nu vor sa munceasca( plus o clasa politica asa cum este) nu este acelasi lucru? Statul imi ia 45% din munca mea la salariu, plus 19% din tot ce cumpar.Deci mai mult de jumatate.In exemplul dat de voi si daca as invata de 10 tot 4 as lua.Deci care e diferenta?

 8. Experimentul profesorului a plecat de la o idee falsă asupra socialismului. Dacă punea problema ( de exemplu ) astfel cine învață până săptămâna viitoare 10 poezii , care să aibă fiecare 6 strofe, primește nota 10, cine învață 9 poezii, ia nota 9 și așa mai departe, câte poezii -atâtea puncte. Atunci altele erau rezultatele experimentului. În socialism s-a plătit munca, nu șmecheria,lenea și hoția ! Nici atunci nu s-a dus lipsă de asemenea specimene – nici o problemă. Culmea că acum cei din urmă sunt cei din dintâi. Acum, în capitalism, cine muncește nu are timp să câștige !

Ai un comentariu?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by WordPress.com. Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: