Experiment fabulos în Suedia despre utopia socialismului! Mai simplu de atât, nici că se putea!

Suedia…

Am citit undeva povestea aceasta, o scriu și eu pentru alții. S-a întâmplat în Suedia. Un profesor de economie de la un colegiu a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, dar a picat, la un moment dat, o grupă întreagă.

Acea clasă a insistat că socialismul este funcțional și că nimeni nu ar trebui să fie sărac și nimeni bogat, ci toată lumea EGALĂ! Profesorul le-a spus, „OK, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor și fiecare va primi aceeași notă, astfel încât niciunul nu va pica și niciunul nu va primi, evident, nota maximă.”

După primul test, notele au fost adunate și împărțite la numărul de studenți…și toți au primit nota 8.Studenții care au studiat intens au fost supărați, dar cei care au învățat mai puțin au fost bucuroși peste măsură. Cum cel de-al doilea test se apropia, studenții care studiaseră puțin au învățat și mai puțin, iar cei care studiaseră mai intens și-au spus că și ei vor o „pomană”, așa încât și ei au studiat mai puțin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit. Când a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4.

Terapii naturiste

Notele nu au fost crescătoare deoarece au apărut certurile, acuzațiile, ura și nimeni nu a vrut să învețe pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriză a studenților, toți au picat. Profesorul le-a spus că socialismul va eșua, în final, deoarece atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, în mod firesc, mare. Dar când statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va încerca sau va dori să aibă succes.

Nu putea exista o explicație mai simplă. Iată un scurt paragraf care sintetizează totul:

ANDREI PLEȘUCĂRȚI CU AUTOGRAF!

„Nu se poate legifera ca săracul să fie liber, iar bogatul în afara libertății. Ceea ce primește o persoană, fără a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la rândul ei, nu primește întreaga recompensă pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fără să fi luat mai înainte de la altcineva. Când jumătate din populație vede că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea și când jumătatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru că alții sunt beneficiarii muncii lor, atunci, dragii mei, acesta este sfârșitul oricărei națiuni. Nu poți multiplica bogăția împărțind același lucru la mai mulți.

113 gânduri despre „Experiment fabulos în Suedia despre utopia socialismului! Mai simplu de atât, nici că se putea!

Adăugă-le pe ale tale

 1. Recompensa (în cazul nostru nota) nu este specifică Socialismului, ci Capitalismului. În Finlanda nu se dau note sau calificative copiilor la școală, aceasta fiind una din caracteristicile sistemului de educație de acolo care-l face atât de eficient.
  Concurența este de asemenea o caracteristică a Capitalismului (cei care voiau o notă mai mare, doreau să obțină un loc de muncă mai bun…), în Socialism munca se face din pasiune fără a intra în concurență cu cineva.
  Ideile Socialismului nu au putut fi puse în practică până acum câteva decenii (nu a existat nicăieri, niciodată Comunism adevărat, au fost niște dictatori care voiau puterea la fel ca Dragnea anului 2018…)
  Tehnologia ne-ar permite pentru prima dată șanse egale tuturor, dat fiind faptul că în zilele noastre 85% din producția mondială este asigurată de roboți industriali, mașini automate sau calculatoare asigurând practic tuturor cele necesare în mod GRATUIT (fără concurență, fără invidie…) astfel că fiecare s-ar dedica pasiunilor (pentru a vedea asta trebuie să ai viziune și imaginație)
  99% din lucrurile bune în actualul sistem sunt de fapt SOCIALISTE (sistemul de educație gratuită, sistemul de sănătate, pensiile, RCA la mașini, ajutorul de șomaj etc.)
  Vrei să știi mai multe despre Capitalism și cum se face că ești sclav pe plantație în condițiile în care producția este asigurată deja de mașinării? Caută informații despre REZERVA FRACȚIONARĂ, sau RECAPITALIZAREA BĂNCILOR DE CĂTRE STAT. Știai că Federal Rezerve (singura instituție care are voie să emită $ adică 57% din banii de pe plan mondial) este privată și nici măcar guvernul American nu poate interveni în acțiunile lor? Sau cum țările sărace sunt exploatate de cele bogate? Știai că 40% din mâncare se aruncă și totuși atâția oameni mor de foame? Cel mai trist lucru este acela că unii sunt atât de îndoctrinați încât îi apără de cei care îi subjugă.

 2. Difenrenta este ca ACUM in asa zisul CAPITALISM cei ce nu muncesc au peste masura si cei ce muncesc au prea putin sau chiar nimic … jucand sah cu ziua de maine , FA TU DIFERENTA !!! 🙂
  Inainte sa dam exemple ar trebui intai sa le intelegem .

 3. Ipoteza falsa nu poate duce decat la o conluzie falsa! Socialismul nu ofera o rasplata egala pentru fiecare, ci RASPTATESTE pe fiecare dupa merit! Cine este idiotul care sustine ca in socialism toti romanii primeau aceeasi acelasi salariu si aceeasi pensie???

Ai un comentariu?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by WordPress.com. Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: