Identitate și istorie! De la Coana` Chirița și Smaranda Brăescu până la Petrache Poenaru!

Personajul Coana` Chiriţa din operele lui Vasile Alecsandri a existat în realitate şi se numea Anastasia Greceanu, născută Balş?

Un crater de pe Lună poartă numele lui Spiru Haret?

Municipiul Zalău apare menţionat pentru prima dată în Gesta Hungarorum?

Dacii considerau că aurul aduce ghinion şi, din acest motiv, purtau doar podoabe din argint?

Numele staţiunii Costineşti vine de la politicianul Emil Costinescu, fost ministru de Finanţe, care a înfiinţat-o prin colonizarea cu germani pe moşia sa?

Insulina, substanţă necesară tratării diabetului, a fost descoperită de către medicul român Nicolae Paulescu (foto)? Cu toate acestea, Premiul Nobel a fost acordat pentru descoperirea insulinei altor cercetători, din Occident.

Singurul exemplar cunoscut din Ceasoslovul de București (1760), căruia i se mai păstrează foaia de titlu, se află în colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău?

Globe-trotterul român Dumitru Dan a cucerit tilul mondial pentru înconjurul pământului pe jos, pe o distanţă de circa 100.000 km, în aproximativ 6 ani, performanţă neegalată până azi?

Smaranda Brăescu (foto) este una dintre primele femei-paraşutist din lume şi deţine mai multe recorduri mondiale în domeniu?

România se află în topul primelor 10 ţări din Europa care au introdus automobilul în circulaţia rutieră?

La nivel mondial, România este a şasea ţară din lume care a organizat concursuri automobilistice?

În anul 1827, Petrache Poenaru (foto), membru al Academiei Române şi unul dintre organizatorii învăţământului naţional inventează predecesorul stiloului modern, numit “condei portăreţ, fără sfârşit, alimentându–se singur cu cerneală”?

Claponul a fost un săptămânal umoristic redactat în întregime de Ion Luca Caragiale, fără semnătură, la începutul lunii mai 1877?

Dumitru Văsescu (1860-1909), inginer şi inventator, a construit în anul 1880 un inovativ automobil cu aburi, care i-a purtat numele?

Românul Emil Racoviţă este fondatorul biospeologiei, în anul 1904?

Un român, Grigore Briscu (1884-1965), este inventatorul elicopterului şi al motorului rotativ? El a inventat un elicopter în anul 1909, iar motorul rotativ şi l-a brevetat la Oficiul Român de Invenţii sub nr. 2323/2046 din 1912.

Henri Coandă a inventat, în anul 1933, un aparat de zbor asemănător cu o farfurie zburătoare, denumit „aerodina lenticulară”?

Ţăranul autodidact Badea Cârţan a călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii lui Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român?

Și sunt multe…foarte multe altele pe care cei mai mulți dintre noi nu le știu, despre România! Din păcate, preocupările noastre, în an Centenar, sunt altele. Meschine, urâte, dăunătoare țării și nației!

PS: Găsești AICI un video în care spun, în doar 60 de secunde, ce cred eu că se întâmplă cu România, în an Centenar!

Ai un comentariu?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by WordPress.com. Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: