TRIBALISMUL PSD, model perfect al societăților închise unde șefii sunt șefi, iar sclavii sunt sclavi!

Tribalismul este forma universal acceptată a societăților închise, cele în care dogmele sau normele sunt istoricește definite, societăți în care individul nu contează, cel mult contribuția lui la păstrarea statusului grupului respectiv.

Cel mai relevant exemplu este Sparta, mai bine zis modelul ei de organizare socială: clasa conducătoare, paznicii și sclavii.

Detalii AICI!

În astfel de societăți închise clasele sociale nu se amestecă. Te-ai născut sclav…mori sclav și cu asta basta. Se aplică și clasei conducătoare.

În societățile deschise, cele autentic democratice, individul contează mai mult decât grupul din care el face parte, iar rațiunea individului este cea care-l guvernează.

Prin însumare, teoretic cel puțin, rațiunea individuală guvernează societatea deschisă, societatea oamenilor liberi, oamenilor cu responsabilități.

Diferența esențială dintre tribalism și societatea deschisă este că în cel de-al doilea caz individul are propria rațiune și refuză să mai respecte orbește dogmele sau normele care l-au ținut zeci de mii de ani în întuneric.

lenovo foto

Trebuie musai precizat și că asumarea libertății vine la pachet cu un set esențial de responsabilități.

Cum ar fi, de exemplu, alegerea șefului. În Sparta, asta nu era treaba robilor, a sclavilor. Nu este un detaliu, veți vedea de ce!

Ei bine, este lesne de observat, chiar și astăzi, la peste 2000 de ani de la moartea lui Hristos, că umbre ale primitivismului societăților închise, specific grupurilor care acceptau orbește edictele clasei conducătoare, umblă libere pe străzile României, fără „botnițe” sau elemente evidente de semnalizare.

Rațiunea fiind de curând plecată în concediu, departe de țară (cel puțin așa pare la prima vedere), locul ei a fost luat de o docilitate proprie sclavilor spartani care nu cutezau să ridice privirea din pământ.

Democrația este, până la urmă, o veritabilă dictatură a libertății individului. Scrie în cărți, nu fac eu pe deșteptul.

Ca atare, atâta vreme cât delegații aduși de Dragnea la Congres au avut dreptul(sau obligația???) să voteze, iar o „cetățeancă” cum este madam Andronescu nu a avut voie să vorbească, se impune a se concluziona că pe scările cetății, adică pe cele ale Sălii Palatului, ieri, a mirosit teribil a tribalism și nu a democrație.

La prima lectură este posibil să nu pară interesantă expunerea. Dar ea susține, în simplitatea ei, identificarea unui pericol extrem pentru zonele în care democrația românească respiră încă.

Formele pe care le îmbracă viața de partid a celor care ne conduc astăzi sunt contagioase, leproase, pline de bune și mucegai.

Ele se propagă, vor căuta mereu și mereu gazde noi. Printre profesori, funcționari publici, demnitari, studenți, preoți, polițiști, magistrați, oameni de afaceri…peste tot unde vor găsi lipsă de speranță și încredere se vor cuibări.

Este un proces lent, deloc zgomotos, parșiv, ireversibil, mortal.

Nu lăsați tribalismul să ne înlocuiască democrația. Așa cum este ea. Tânără, fără școală, neieșită în lume, repetentă poate, dar este a noastră și doar pe ea o mai avem.

Libertatea ta nu are preț. Frica, spaima sunt uneltele cu care sclavii Spartei au fost ținuți în lanțuri sute și sute de ani.

Lor le era frică de moarte, ție, poate, de pierderea locului de muncă. Dar, cititorule, dacă pentru un loc de muncă, pentru aparenta siguranță a zilei de mâine ai decis să-ți oferi la schimb libertatea, atunci meriți să te trateze ca pe un sclav, ca pe un rob.

Dacă nu-ți este teamă vorbește, nu asista în tăcere la ce se întâmplă!

PS: Când decizi cine sunt cei care votează, cine sunt cei care vor primi voturile, cine sunt cei care vorbesc și cine sunt cei care nu vorbesc, se poate trage singura concluzie că libertatea s-a transformat, peste noapte, într-o utopie. Una în care conducătorii nu se mai aleg între ei, ci se folosesc de imbecilitatea robilor pentru a-și legitima dictaturile! Este sau nu așa?

2 gânduri despre „TRIBALISMUL PSD, model perfect al societăților închise unde șefii sunt șefi, iar sclavii sunt sclavi!

Adăugă-le pe ale tale

Ai un comentariu?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by WordPress.com. Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: