LIPSĂ DE LIBERTATE se numește și atunci când o ai, dar nu o folosești!

Libertate…

Oamenii se schimbă de mai multe ori într-o singură viață. Au acest drept, este natural, nenegociabil.

Nu poți pune egal între o puștoaică de 17 ani și mama responsabilă ce va urma să fie, la 40!

La bărbați „inconsecvența” este și mai evidentă. Bieții de ei, toți, fără excepție, află cine sunt și ce caută ei pe acest Pământ abia după 30 ani. Până atunci o lălăie…cum se spune, așa, că băieții.

În dimineața vieții, spiritele sunt, întotdeauna, mult mai adormite. Pe la prânz ni se face foame de viață, ca spre seară, la un pahar, să ne gândim și să povestim ce am făcut peste zi.

Oamenii se schimbă, lumea se schimbă, poveștile despre lume se schimbă.

Magistrul Țuțea povestea, amuzat, o nostimă întâmplare din viața lui, întâmplare ce întărește cele scrise mai sus: „La 19 ani, când am citit prima dată CRITICA RAȚIUNII PURE a lui Kant, am căzut jos din picioare de atâta emoție. Mai târziu, când am recitit-o, aveam ciudata senzație că răsfoiesc Informația Bucureștiului.”

Asta povestește Țuțea și, în felul lui ireplicabil, ne spune cât de multe se pot schimba într-o viață de om.

Ce este cu adevărat ciudat, cel puțin pentru unii dintre noi, este tocmai acest halucinant sentiment al neschimbării României.

Dacă lumea se schimbă, noi, anonimii, ne schimbăm, contextele se schimbă, mașinile, televizoarele, telefoanele și toate cele din jurul nostru se schimbă, atunci, cum Dumnezeu țara asta nu se schimbă?

Acceptați sau nu, de această dată nu-mi mai pasă. Cred că astăzi, în această țară care nu se schimbă, avem, evaluând cantitativ enunțul, la fel de multă libertate ca în perioada anterioară lui ’89!

Nu pot înțelege de ce nu vrem să ținem pasul cu lumea și cu toți ceilalți și ne încăpățânăm, cu fanatism, să acceptăm, cu încremenitoare smerenie, lipsa de libertate.

Pentru că, vrem să recunoaștem sau nu, lipsă de libertate se numește și atunci când teoretic o ai dar, de inexplicabilă teamă, nu folosești!

Să fiți iubiți!

PS: Dacă-ți place acest blog, adaugă-l pe ecranul principal al telefonului tău mobil!

Ai un comentariu?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by WordPress.com. Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: