În “Țara sfârșitului lumii”, numele mănăstirii noastre simbol a fost înregistrat la OSIM!

Nu doar în România sunt Case ale Domnului. Mă refer la biserici, mănăstiri, capele etc.

Nu doar în România sunt călugări sau călugărițe. Nu doar în România vizitatorii plătesc niște bănuți că să poată vedea astfel de locașuri sfinte.

Darrrr…cel puțin eu, doar în România am văzut cum o gașcă de călugărițe istețe au înregistrat numele mănăstirii unde „lucrează”…la OSIM!

Așa se face că, vezi Doamne, oricine folosește în scop comercial numele respectiv trebuie să cotizeze la bunăstarea comunității de…descurcărețe!

Mie, personal, mi se pare absolut impertinentă inițiativa, ca și cum istoria unui popor, indiferent care ar fi stările ei de agregare, poate deveni proprietatea cuiva sau a ceva, doar pentru că, nu-i așa, unii trăiesc acolo, un pic mai aproape de Dumnezeu și pot beneficia de niște alte venituri de genul acesta.

În al doilea rând, povestea cu drepturile de autor are o singură dimensiune angajantă față de anumite obligații generale. Știm foarte bine că tot comerțul mănăstiresc din România este nefiscalizat.

Bine, înțeleg să nu emiți bon fiscal pentru un magnet cu mănăstirea ta, care costă 5 lei. Dar atunci când editezi albume de lux, de câte 2kg bucata, pe hârtie scumpă, cusute și cu embos pe coperți (litere în relief) exact în poarta mănăstirii al cărui nume l-ai înregistrat să mai faci niște lovele, fără să emiți bon fiscal, pentru cei 18o de lei…asta cum se numește?

Vă spun eu! EVAZIUNE FISCALĂ! Și, dacă lângă evaziunea asta fiscală punem și mult tupeu… ce iese? Vă spun tot eu! O MIZERIE ORTODOXĂ!

Și dacă tot eu vă spun care-i numele mănăstirii în cauză, ce-mi iese? Evident, nimic, că eu nu-s popă și nici călugăriță stareță cu astfel de proiecte…la Voroneț!

Ooops…am scăpat-o! Pe jos!

PS: Dacă-ți place acest blog, adaugă-l pe ecranul principal al telefonului tău mobil!

Ai un comentariu?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by WordPress.com. Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: