DESPRE DICTATURA PLURALULUI, ANONIMI ȘI MANIPULARE DE TIP PICĂTURA CHINEZEASCĂ!

De ceva vreme, narativele publice ale politicienilor conțin, invariabil, diferite forme ale pluralului pentru identificarea destinatarului comunicării.

Nu băgăm de seamă, nu acordăm atenție, dar „picătura chinezească” își face cu meticulozitate treaba. Așa se face că nu mai este de prea multă vreme vorba despre individ și meschinele lui probleme sau aspirații. Este vorba despre mulți, nenominați, despre eșantioane vag definite, în fapt despre nimeni și despre nimic.

Sigur, verbele sunt așezate cu multă grijă lângă aceste forme de plural sau, câteodată, lângă interesante forme ale subiectului multiplu. Avem ciudata senzația că este vorba despre noi, despre problemele noastre, care reclamă rezolvare urgentă.

Dincolo de această observație, care va fi valorizată mai mult sau mai puțin de cititorii acestui text, se ascunde o formă ciudată de restaurație a manipulării de tip bolșevic, o propagandă ieftină și dovedită, de istoria recentă, complet neproductivă.

Comunicarea și-a înlocuit țintele. Individul cu un accesibil grup țintă. Un grup care, vă vine sau nu să credeți, este mult, mult mai ușor de manevrat și controlat. Din păcate, „mizeria” funcționează cu succes.

Pentru că cei mulți și nenominați se simt confortabil atunci când scapă de povara propriei lor identități sociale, eșuate mai mult sau mai puțin, iar ceilalți, caractere puternice, posesori de conștiință de sine și de unicitatea personalității lor, specifică adulților cu inteligență peste medie, refuză aprioric uniformizarea și alinierea în pluton.

Mai simplu spus, prostimea reacționează în standarde la asemenea inserturi colective, în vreme ce toți ceilalți, simțindu-se complet ignorați, au decis să refuze complet implicarea publică.

Pentru că s-au săturat, pentru că au treabă, pentru că nu mai au motive să o facă. Așadar, dictatura pluralului își face treaba, încet, discret dar sigur.

Exact cum vă spuneam, ca o picătura chinezească…

PS: Dacă-ți place ce ai citit, te invit pe Facebook, în grupul ROMANIA OPEN MIND! Este grupul românilor cu lecturile la zi, bun simț și asumați susținători ai civilizației europene. Vino și tu, invită-ți prietenii! Te aștept!

Ai un comentariu?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by WordPress.com. Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: