DESPRE CĂRȚI ȘI DESPRE PROPRIETARII DE “PERSONALE ADEVĂRURI”!

Rafturile erau la fel de vechi și aveau vopseaua sărită ici și colo. Scaunul avea spătarul improvizat din două bucăți rupte de lemn, iar masa, da, masa avea sub fiecare picior bucăți de hârtie împăturite, puse de bibliotecar ca să nu se mai balanseze.

Registrul vechi păstra urme scârboase de grăsime și nu mai puteai sub nici o formă să deslușești culoare lor originală.

„- Domnu’ Nica, ne-a dat la școală suplimentare, nu am de unde să le iau. Tata m-a înjurat aseară. Când aude de temele mele mereu mă înjură!”

„- Ce suplimentare, tinere? Clasici, bănuiesc!”

„- Da, domn’ Nica, clasici! Ne omoară cu clasicii aștia! Te rog eu, am nevoie urgentă de Tucă! Nu se găsește! Și chiar nu am ascultat nimic din el!”

„- He, He…Tucă??? Raritate copile, raritate! Nu am nici eu! Am imprimări noi cu CTP, Mugur Ciuvică, Dan Diaconescu, Bogdan Chiriac, Oreste! Îți dau de astea, dar trebuie să mi le returnezi până luni!”

” – Nu-mi trebuie, domn’ Nica! La contemporani am luat 8, sunt OK! La clasici am probleme!”….

Metafora este mai mult sau mai puțin ciudată. Care să fie motivele rezonabile pentru care, într-un închipuit viitor stăpânit de forța mass media, bibliotecile să nu arate așa?

Cărțile au dispărut de mult, iar locul lor a fost luat de judecățile de valoare ale epigonilor mediatici stâlciți de ură, venin și interese.

Copiii noștri, chiar mare parte dintre adulți, au nevoie reală de referințe. Pot, oare, cărțile să fie înlocuite de cd-uri, dvd-uri sau alte suporturi media?

Poate, oare, miracolul cărților să fie înlocuit de mizeria cu care ne este îmbâcsită viața?

De ce să mai citim dacă există EI? Acești proprietari de gânduri și „personale adevăruri”?

De ce?

PS: Dacă-ți place ce ai citit, te invit pe Facebook, în grupul ROMANIA OPEN MIND! Este grupul românilor cu lecturile la zi, bun simț și asumați susținători ai civilizației europene. Vino și tu, invită-ți prietenii! Te aștept!

Ai un comentariu?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by WordPress.com. Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: