„ȚIPĂTUL” LUI MUNCH, NEYMAR Jr., GIGI BECALI și angoasa universală!

12 decembrie 1863! Se năștea, în Norvegia, un pictor care avea să facă istorie! Se numea Edvard Munch și, pe la 30 de ani, începe să picteze variante ale „Țipătului”, tabloul care avea să-l așeze definitiv în istoria artei! Tabloul a devenit de-a lungul anilor un veritabil simbol al angoasei universale. 

Angoasa a fost așa de mare încât unul din exemplare a fost vândut la o licitaţie organizată la sediul casei Sotheby’s din New York. Licitația a durat doar 12 minute, iar sumele puse în joc au crescut cu peste 10 milioane de dolari într-un singur minut. În această ambianţă electrică, şapte cumpărători şi-au disputat cu multă încrâncenare opera de artă, estimată inițial la 80 de milioane de dolari. La final, tabloul a fost adjudecat cu 119,92 milioane de dolari, stabilind cu această ocazie un nou record absolut de preţ şi devenind opera de artă cel mai scump vândută vreodată la licitaţie. Aceasta este opera de artă, „Țipătul” lui Munch!

5 februarie 1992! Se năștea în Brazilia, mai exact în localitatea Mogi das Cruzez, numitul Neymar da Silva Santos Júnior! Este un sportiv de performanță, joacă fotbal! De curând, un club din Franța, patronat de un magnat arab al petrolului, șeic, mă rog, un nene care nu prea mai știe ce să facă cu banii, a cumpărat drepturile federative ale acestui sportiv/fotbalist cu 222 milioane de euro! Acesta este Neymar, fotbalistul din Brazilia!

Angoasa universală pictată de Munch acum 124 de ani capătă astăzi o semantică fabuloasă. „Țipătul” lui Munch și valoarea sportivă a lui Neymar au valori apropiate, incredibil de mari pentru muritorii care, în ambele cazuri, sunt dispuși să plătească pentru a privi.

Dictatura hashtag-lui, democrația românească, Țuțea și păsărica cu apă!

Divertismentul, în acest caz specific divertismentul sportiv, va devansa din acest moment, în opinia mea, orice altă încercare de monetizare a artei, indiferent de vârsta acesteia, indiferent de contexte!

În general vorbind, zarurile au fost aruncate! Oamenii, indiferent de nație sau educație, vor schimba, din cauza indiferenței cu care abordează cotidianul cu toate avatururile lui, scara valorică a umanității.

PILDA LUI GANDHI! LECTURĂ OBLIGATORIE PENTRU ROMÂNI DECENȚI!

Foamea neînțeleasă de divertisment, de orice natură, va învinge, fără drept de apel, nevoia de cultură și întreg ecosistemul care încă mai viețuiește în jurul acesteia. Mai pe românește spus, Gigi Becali vinde, în vreme ce, vă vine sau nu să credeți, piața de carte din România nu depășește 80 de milioane de euro anual și se poziționează la coada clasamentului european.

Și atunci, dragii mei cititori, de ce dracu` să ne mai îngrijorăm atunci când vedem cu câte lejeritate viața noastră se transformă încet dar sigur, într-un etern…BREAKING NEWS…lipsit de conținut?

Cătălin Dumitriu

Ai un comentariu?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by WordPress.com. Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: