12 vorbe celebre, de la PETRE ȚUTEA, pentru români cu mintea neodihnită!

„Shakespeare, pe lângă Biblie, eu demonstrez asta și la Sorbona, este un scriitor din Găești.

Cărui bărbat nu-­i plac femeile? În primul rând, le iubești pentru farmecul lor și în al doilea rând le iubești pentru că fac oameni.

Întrebat fiind cum înțelege gândirea, în formă pură sau în exemple, Nae Ionescu a răspuns: exemplele au fost lăsate de Dumnezeu pe pământ pentru ca ideile să fie sesizate senzorial și de proști.

Moartea mă determină să fiu esențial. M-­a impresionat foarte mult sunetul pământului căzând pe coșciugul lui Nae Ionescu.

Am dorit dintotdeauna să fac o teză de doctorat cu tema “Aflarea în treabă ca metodă de lucru la români”.

Citește și…

VIDEO! IORGA DESPRE MUNCĂ! Ce le spunea românilor, îngrijorat, în anii `30!

Am făcut o mărturisire într-­o curte cu șase sute de inși, în închisoarea de la Aiud. Fraților, am zis, dacă murim toți aici, în haine vărgate și în lanțuri, nu noi facem cinste poporului român că murim pentru el, ci el ne face onoarea să murim pentru el!

M-a întrebat odată Nae Ionescu ce cred despre evreul acesta, despre Pavel (n.r. Sf. Pavel). Știi ce i­-am spus? Ăsta nu-­i om, domnule, este toată Mediterana.

Trei ore am vorbit atunci în curtea închisorii, de Platon și despre Hristos. Zice colonelul: “Vă rog să scrieți ce-­ați vorbit, ca nu cumva ministrul de interne Drăghici să spună că sunt solidar cu dumneavoastră.”– “Domnule colonel, cum să fim noi solidari? Eu tocmai de aceea am venit aici, că nu suntem solidari unii cu alții …”

I-­am spus eu părintelui Stăniloaie ca nu mă consider un Socrate. “Dar cum vă socotiți?” -”Popă, zic.-” Și unde aveți parohia?” –”N-am parohie, dar spovedesc pe unde pot.”

Nu mă interesează trecutul. De câte ori mă întreabă cineva când m-am născut, spun că într-­unul din anii trecuți.

Citește și…

Democrația românească, ȚUȚEA și păsărica cu apă!

M-a întrebat un anchetator: “De ce ai vorbit împotriva noastră, dom’le? “– “N­-am vorbit, dom’le.” – “Cum n-ai vorbit?” – “Păi împotriva voastră vorbește tot poporul român. Ce să mai adaug eu?” Și mi-­au dat 20 de ani muncă silnică fără motive. Mi s-­a prezentat sentința de condamnare ca să fac recurs. La cine să fac recurs, la Dumnezeu?

Odată, în hol la Athenee Palace, m-a arestat Securitatea pe motiv că fac speculă. “Cu ce”? i­-am intrebat. Nu mi­-au răspuns. Și atunci mi-am adus aminte de vorba unui prieten de la Cluj: “Cu idei, frate, cu idei!”

Petre Țuțea

PS: Dacă dorești, te poți abona la acest blog foarte simplu! LIKE paginii de Facebook, AICI!

Ai un comentariu?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by WordPress.com. Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: