SCRISOARE DESCHISĂ! Dragă domnule Cristian Bușoi…

Delicatețea și formalismul cu care ai dus această campanie din interiorul PNL mă îngrijorează. Mai sunt doar câteva zile și acest partid, așa cum este el astăzi, își va asuma, prin votul a doar 5000 de așa-ziși delegați, viitorul dreptei românești.

Stau și mă gândesc câte vor mai avea de pătimit cei cărora Brătienii le-au lăsat moștenire liberalismul românesc. Pentru că, dragă domnule Bușoi, fondatorii nu au lăsat moștenire acest partid lui Bolojan, Falcă, Orban, Iohannis sau lui Antonescu. Nici chiar dumitale. L-au lăsat României și tuturor celor care prețuiesc cu adevărat libertatea cuvântului, proprietatea, munca, competența, bunul simț și datoria față de țara asta blestemată. Spun asta fără nici un fel de ironie și fără a murdări enunțul cu patetisme ieftine cu care s-a îmbâcsit întreaga politică românescă.

De ce nu le spui liberalilor adevărul? De ce te ferești de cuvinte, de ce nu pricepi că nu este doar bătălia ta, că nu mai este, de această dată, vorba doar de voi, liberalii cu carnete de partid? Ce trebuie să se întâmple ca întreaga poveste a acestor alegeri interne să fie și povestea noastră, a celor tăcuți și anonimi care așteaptă de la PNL să se regăsească, să-și câștige din nou demnitatea și curajul de a-și asuma guvernarea acestei țări? De ce te izbești zilnic de un formalism extrem de păgubos? De ce nu vorbești cu noi, cu votanții dreptei? De ce nu ai curaj să le spui tuturor că ești diferit, că nu minți și că nu faci parte din gașca celor care vor să se întoarcă în timp?

De ce nu le spui celor care vor fi din nou urcați în autocare și aduși la București pentru a valida, cu votul lor, o echipă formată din dinozaurii unei generații demult apuse că trebuie să gândească liber, să nu facă din nou ceea ce hotărăsc eternii “stăpâni de liberali”?

Ești dator, domnule Bușoi! Și așa vei rămâne, fie că vei câștiga, fie că nu! Ești dator pentru simplu motiv că ai decis să candidezi. Ești dator pentru că ești opozabil celor care vor să intabuleze partidul pe numele lor! Ești dator pentru că trebuie să câștigi și trebuie să câștigi pentru că ești tânăr, pentru că ești european, pentru că ai amici politici în toată lumea, pentru că nu ești șantajabil și pentru că ești corect, pentru că nu știi să fii altfel, pentru că ai învățat de la Crin și de la Klaus, de la Weber și de la Daul, pentru că ești prieten cu Tajani (președintele Parlamentului European) și cu cei de teapa lui.

Ești dator, domnule Bușoi pentru că Orban va anexa PNL unui halucinant context de cumetrie, iar acest lucru nu trebuie să se întâmple. Ești dator pentru că doar alături de unul ca tine liberalii vor avea voie să gândească cu glas tare și își vor recăpăta stima de sine. Ești dator pentru că nu mai este timp de experimente liberale, pentru că Europa se schimbă mult mai repede decât pot înțelege Orban, Falcă sau Hava. Ești obligat să schimbi acest partid cu adevărat, să-i aduni pe cei mai buni în jurul tău, să construiești, să asculți, să te sfătuiești, să decizi și să răspunzi pentru deciziile tale. Ești dator ție și celor care au încredere în tine. Pur și simplu, ești dator, stimabile.

Mai ai timp să-i convingi pe cei care vor veni la Congres că știi ce vrei, că ai modele, că ești decis să le urmezi, că ai soluții, că nu ești ca ceilalți, că nu ai fost și nu vei fi niciodată baron, conte sau arendaș liberal. Mai ai un pic de timp să faci în așa fel încât să dai României o șansă.

Șansa unui partid modern, cu adevărat opozabil mizeriei pesediste. Oferă celor de dreapta șansa de a avea ce alege, șansa unei opțiuni corecte, articulate și transparente.

Mă opresc aici! Te sfătuiesc să faci tot ce se poate pentru a câștiga aceste alegeri, dar să nu te pună dracu` să faci compromisuri! Nu merită! Stai drept, vorbește clar, asumat și simplu! Vorbește cu noi, cu toți cei care vor urmări alegerile de sâmbătă! Vorbește cu cei care vor vota și cu cei de acasă!

Liberalii nu sunt de mai multe feluri! Toți, absolut toți, vor un partid în care să se simtă LIBERI, PREȚUIȚI și ASCULTAȚI! Nu mai vor baroni care negociază prin cafenele doar pentru ei. Nu mai vor coterii, combinații, intrigi, secrete, delațiuni, trădări, nepotisme și, foarte important, s-au săturat să fie masa de manevră a celor care cred că acest partid este proprietatea lor!

Un PNL puternic nu este o noțiune abstractă, nu este o ipoteză teoretică.

Un PNL puternic este un partid în care oamenii sunt liberi să gândească cu glas tare! Asta-i tot, prietene! Știu că asta vrei și tu, dar spune-o și mai clar, iar România va avea din nou SPERANȚĂ! Crede-mă!

Cătălin Dumitriu