Despre PAPION, CIZME DE CAUCIUC, trecutul, prezentul și viitorul scuipatului pe jos!

În ianuarie `90, apărea la Televiziunea Națională un individ care purta cu ostentație papion și costume scumpe! Respectivul încerca să ne spună, în româna lui compromisă de „împuțitul” accent londonez, că lumea este mult mai mare, incredibil de mare, nu se termină la Fălticeni, iar țările civilizate și bogate ale acesteia erau guvernate de sisteme sociale în care proprietatea, munca și libertățile individuale erau chestiuni nenegociabile.


Plecat din țară prin `40, Ion Rațiu, căci despre el este vorba, absolvent de Cambridge și cu o carieră strălucită în afaceri, credea, cu o candoare asimilată doar spiritelor veritabile, că românii vor alege calea verificată spre libertatea și bunăstare.
S-a înșelat amarnic, iar rezultatele de la prezidențialele din `90 l-au readus, cu o violență emoțională de neînchipuit, cu picioarele pe pământ.
Doar 4,29% dintre români i-au acceptat papionul și poveștile despre „bine” și „corect”, adică, așa cum puteți vedea mai jos, puțin peste 600 000 de suflete. Majoritatea toxică a acelor vremuri a votat, covârșitor, candidatul în pulover ponosit, „ilegalistul”, „hăituitul” comunist din eșalonul secund, modelul perfect al supraviețuirii cominterniste, bolșevicul cu față umană..au votat zâmbetul și limba de lemn, au votat, așa cum au făcut și părinții mei, viitorul României, viitor care a luat chipul și asemănarea celui uns președinte.


Anii au trecut, nu puțini, nu ușor. Astăzi, într-o lume care nu mai are nici un fel de legătură cu cea de atunci, în multe din comunitățile românești „papioanele” sunt, în continuare, extrem de toxice, iar cizmele de cauciuc, folosite de primari ca recuzită obligatorie în timpul jalnicelor spectacole electorale, prețuite cu adevărat!
Comunitățile au chipul și asemănarea primarilor. Fără excepție. Dacă primarul poartă papion și comunitatea se va spăla mai des pe picioare și nu va mai scuipa pe jos. Dacă primarul poartă cizme de cauciuc, se va întâmpla contrariul.
Faceți singuri un exercițiu și evaluați cele scrise aici! Cum vă este primarul, așa este și comunitatea în care trăiți! Teoria modelelor funcționează. Chiar dacă vorbim de Teheran, Budapesta, Suceava sau Mărășești!


M-am întrebat mereu de ce urăsc românii papioanele? Pentru că nu știu să le poarte? Pentru că nu au la ce? Pentru că nu au de ce?
Nu, nu cred aceste lucru! Mai degrabă, cred că românii, fără să își dea seama, pricep că purtarea papionului presupune un anumit cod de reguli, o etichetă, un standard social și cultural cu care încă nu dorim să avem de a face!
Mai simplu spus, dacă porți papion, nu prea mai poți scuipa pe jos, iar noi, românii secolului XXI, la chestia asta chiar că nu avem de gând să renunțăm.
Ce dracu` ar mai rămâne din nou…
Cătălin Dumitriu

Un gând despre „Despre PAPION, CIZME DE CAUCIUC, trecutul, prezentul și viitorul scuipatului pe jos!

Adăugă-le pe ale tale

Ai un comentariu?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by WordPress.com. Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: