Experiment fabulos în Suedia despre utopia socialismului! Mai simplu de atât, nici că se putea!


Am citit undeva povestea aceasta, o scriu și eu pentru alții. S-a întâmplat în Suedia. Un profesor de economie de la un colegiu a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, dar a picat, la un moment dat, o grupă întreagă.

Acea clasă a insistat că socialismul este funcțional și că nimeni nu ar trebui să fie sărac și nimeni bogat, ci toată lumea EGALĂ! Profesorul le-a spus, „OK, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor și fiecare va primi aceeași notă, astfel încât niciunul nu va pica și niciunul nu va primi, evident, nota maximă.”

După primul test, notele au fost adunate și împărțite la numărul de studenți…și toți au primit un 8.Studenții care au studiat intens au fost supărați, dar cei care au învățat mai puțin au fost bucuroși peste măsură. Cum cel de-al doilea test se apropia, studenții care studiaseră puțin au învățat și mai puțin, iar cei care studiaseră mai intens și-au spus că și ei vor o „pomană”, așa încât și ei au studiat mai puțin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit. Când a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4.

Notele nu au fost crescătoare deoarece au apărut certurile, acuzațiile, ura și nimeni nu a vrut să învețe pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriză a studenților, toți au picat. Profesorul le-a spus că socialismul va eșua, în final, deoarece atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, în mod firesc, mare. Dar când statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va încerca sau va dori să aibă succes.

Nu putea exista o explicație mai simplă. Iată un scurt paragraf care sintetizează totul:

„Nu se poate legifera ca săracul să fie liber, iar bogatul în afara libertății. Ceea ce primește o persoană, fără a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la rândul ei, nu primește întreaga recompensă pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fără să fi luat mai înainte de la altcineva. Când jumătate din populație vede că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea și când jumătatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru că alții sunt beneficiarii muncii lor, atunci, dragii mei, acesta este sfârșitul oricărei națiuni.

Nu poți multiplica bogăția împărțind același lucru la mai mulți”

Cătălin Dumitriu

PS: Dacă-ți place ce ai citit, te invit pe Facebook, în grupul ROMANIA OPEN MIND! Este grupul românilor cu lecturile la zi, bun simț și asumați susținători ai civilizației europene. Vino și tu, invită-ți prietenii! Te aștept!

80 de gânduri despre „Experiment fabulos în Suedia despre utopia socialismului! Mai simplu de atât, nici că se putea!

Adăugă-le pe ale tale

  1. Ok.Dar in super-capitalismul occidental cat de corect vi se pare că primii 100 de miliardari ai planetei dețin o avere cumulata echivalenta cu cea a 3,5 miliarde de oameni (1/2 din populația totală a globului) ??!!

    Apreciază

  2. Comentariile sunt de prisos. Indivizi mult mai inteligenti si cunoscatori ai ambelor sisteme au concluzionat cu mult timp inainte : Atat comunismul cat si capitalismul sunt un esec.Ei au motivat economic si social cauzele. Eu am alta motivatie a esecului celor doua sisteme : Amandoua au fost create de aceeasi grupare care a dorit subordonarea planetei. Marx, Enghels si Lenin sunt parintii comunismului, iar Rothschild, Rockefeller si Soros sunt artizanii si sustinatorii neocapitalismului actual, raspandit in toata lumea occidentala. Nu este ciudat ca toti sunt de aceeasi etnie ? Nici unii dintre acestia nu a dorit binele tuturor ci puterea absoluta. Deci trebuie sa fii naiv sa crezi ca va genera binele tuturor. Idiotii care justifica nivelul de trai ridicat din SUA,Germania,Anglia,Franta, uita sa ia in calcul jafurile infaptuite de aceste tari asupra altora, asa cum au facut-o si asupra Romaniei in ultimii 27 ani. Tarile neocapitaliste, fara jefuirea altor tari, pe diverse cai, sunt falimentare. O societate fara moralitate este falimentara.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: