Despre influența în social media, stânga românească și mediocritatea ei endemică!

Influența în social media este un asset pe care cei mai mulți dintre noi nu-l pot înțelege. Milioane și milioane de oameni sunt conectați la miracolul rețelei sociale, generic vorbind, contează mai puțin numele acesteia.

 

Rețeaua socială este și va rămâne foarte mult timp de acum în colo un veritabil babilon al caracterelor, un clasor de predicate, emoții, opinii sau dezamăgiri.

Există un anumit soi de mecanică în spatele rețelei sociale, un evantai de energii latente care, așa cum bine vedem cu toții, se deschide în toată spendoarea lui, în momente cheie.

Halucinantele teorii ale distinșilor actanți ai momentului, naivi care pun în spatele acestor energii meschine manipulări colective, sunt mai degrabă rezultatul unei ignoranțe profunde în domeniul social media.

Utilizatorii cu un coeficient ridicat de influență în social media validează, aproape fără eroare, un șablon standard al utilizatorului care face foarte ușor focus în jurul conținutului original pe care acesta îl postează în rețea.

În speță, utilizatorul influent este posesorul unei personalități accentuate, are o educație cu mult peste medie, iar bagajul lui cultural permite declinări multiple ale subiectelor zilei. Important: utilizatorul influent este creator de conținut, nu un “cărăuș marginal” și aprig postac de comentarii.

Mai mult decât atât, utilizatorii influenți au în lista lor de prieteni alți utilizatori la fel de influenți, iar selectarea audienței încrucișate este una din preocupările unor astfel de influenceri. Mai exact, este exclus să ne imaginăm că Lucian Mândruță, Andrei Gheorghe sau Moise Guran vor accepta o cerere de prietenie venită din partea unui utilizator suburban din toate punctele de vedere: limbaj, comentarii, postări etc.

Așa se face că acești influenceri sunt înconjurați, statistic, de alții, iar ei, la rândul lor, de alții, și mai mulți, organizați în cercuri perfect proiectate de Teoria lui Metcalfe. Forța acestor cercuri este devastatoare, iar stânga românească a constatat de curând acest lucru.

Când povestea, indiferent care ar fi aceasta, începe să pută, influencerii încep să deschidă evantaiul energiilor despre care pomeneam la început. Așa fac toți, fără excepție, moment în care, cu o viteză incredibilă, punctele de vedere converg către o opțiune colectivă. Și aici discutăm de ore, nu de zile! Orice sociolog poate explica suferinzilor de scenarită că așa stau lucrurile, mai ales atunci când utilizatorul influent este și persoană publică, echilibrat, stăpănitor de bagaje lexicale decente și argumente pertinente.

Influencerii despre care vă vorbesc sunt poziționați, fără excepție, într-o zonă conceptuală în care munca, educația, cinstea, respectul și drepturile individului sunt noțiuni nenegociabile. Iar această zonă conceptuală, cel puțin în România, nu are nici o legătură cu stânga politică!

Ca atare, convine sau nu, stânga românească, mai exact forma ei de agregare actuală, va asista neputincioasă la ofensive de genul celei din această iarnă ori de câte ori va subevalua, așa cum a făcut în toți acești ani, miracolul rețelelor sociale și forța utilizatorilor care au coeficiente de influență foarte mari.

Influența în social media are propriile ei exigențe, se construiește în timp după criterii ale unei sociologii nescrise până astăzi și ordonează pe verticală un univers virtual, dar foarte real, atâta vreme cât poate schimba reguli ale microsocietăților la care se raportează.

Okkut.com este un proiect care evaluează influența în social media. Este un start-up românesc 100%, un proiect în care sunt angajați ingineri, designeri, psihologi, comunicatori etc.

Până la jumătatea anului 2017, vor reuși să implementeze un alt doilea algoritm de evaluare pe care ei îl considerăm extrem de valoros: algoritmul care va segmenta audiența în funcție de profilul comportamental al utilizatorilor.

Integrând într-o singură aplicație evaluarea influenței cu profilul comportamental al utilizatorilor social media, Okkut va permite înțelegerea în detaliul, dar și integrată, a rețelei sociale ca formă autentică de manifestare socială, validată faptic și zilnic în toată lumea.

Poți afla și tu cât de influent ești în social media, chiar AICI!

PS: Nu am folosit exemple, nume, date, cifre, statistici…nu acesta este scopul textului. În fapt, încercăm să deschidem mințile celor care bântuiți de ignoranță și de incapacitatea de a înțelege lucruri, încă mai cred că ce li se întâmplă este rezultatul complotului și manipulării unora sau altora. Adevărul este că ce li “se întâmplă” are o singură cauză: mediocritatea lor endemică!

Cătălin Dumitriu

Powered by WordPress.com. Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: